2014. január 11.

Dicshimnusz (a Petitjean satukhoz)

  
Marc Petitjean Base and Master satu
Be szeretném mutatni kedvenc légykötő satumat. Néhány évvel ezelőtt, kevéssel azután, hogy elkezdtem legyet kötni, elhatároztam, hogy beszerzek egy jó satut.
Barátok, ismerősök mutatták meg szerszámkészletüket, beszereztem néhányat alkalmi vételből is, mígnem Ernő felajánlotta, hogy ideadja Petitjean satuját, kössek vele és aztán döntsek.
A saturól hallottam, jobban utánanéztem, képről már ismertem, de első blikkre drágának tűnt.
Ahogy a kezembe vettem, azonnal észre vettem, hogy csúcsminőséggel van dolgom. Még mielőtt egyáltalán legyet kötöttem volna vele, alaposan bevizsgáltuk.
Tökéletes megmunkálás, felületkiképzés, felületkezelés. Az anyagminőségeket laborban ellenőriztük le gépész kollégámmal.
Tökéletes szerszámacél, szívós, esztétikus felületkezelés, szorításra, ütésre tökéletesen ellenálló acél.



Esztétikus csomagolás:




Precíz, „svájci óra pontosság”, sehol egy rossz illesztés, alul-, vagy felülméretezés. Szép színezés, árnyalt felületek, sorszámozott darabok.



Különleges, egyedi tervezésű, mondhatni zseniális szorítómechanizmusok, minden kötés bontható, egyszerűen, gyorsan, egyetlen szerszámmal, ami tulajdonképpen nem más, mint egy acélrudacska, nincs imbuszcsavar, nincs műanyagfogantyús csavar, ami körbekarcolja a rudazatot.



Minden könnyen kézhez áll, egyetlen mozdulattal kezelhető és egyedi, eredeti, igazi mérnöki csúcsteljesítmény.

Eddig a műszaki része!

Ha célszerszámként vesszük górcső alá, akkor talán még több a pozitív tapasztalatom. Vegyük szépen sorba:

1. Satutalp
Kétféle kivitelben gyártják.
A tömöracél öntvénytalp (Base változat) pont annyira súlyos, amennyire szükséges, négy finoman megmunkált, apróanyag tartására (gyöngyök, horgok, kapcsok stb.) alkalmas mélyedéssel, alján mélyített rögzítésű csúszásgátló félkemény gumi.

Base változat, a talpon látható a "kulcs"

A könnyített  öntvénytalp (Master változat) két részből áll, amelyeket tetszés szerint egyszerű talpként, vagy asztallapra szoríthatóként szerelhetünk össze néhány mozdulattal, a már említett „kulccsal”.






A szorító tág határok között állítható, akár tíz centi vastag asztallapra is könnyedén felfogható.




Mindkét satutalpon található egy-egy belső menet, amelybe köszörült menetes tengely csavarható. Szerintem nagy ötlet, mert erre lehet fölszerelni a nélkülözhetetlen tartozékokat.

2. Satuszár, 8 mm átmérőjű, kiváló minőségű, kovácsolt koracél. A talpból könnyen kiszerelhető, ez a satu hordozhatóságát könnyíti.




3. Satutest

Forgatható (true rotary) tengely. Egyik végén található a befogó szerkezet a végén a tokmánnyal, a másik oldalon van a fékszabályozó. Sok satuval ellentétben, ahol a forgatónyomaték állítását szorítócsavarral oldják meg, itt a csapágytengelyt egy ki-be csavarható, kézzel könnyen állítható csillagkerék található. Nincs karc, az állítás fokozatmentes.
Ezen az oldalon fogható be a csőlegyek kötéséhez használt szerszám (tű), egyszerű tokmánnyal.
Itt van a forgató kar is, finom kivitelezésű, csőlégy kötésnél egyszerűen leszerelhető, ha valakit zavar.
A satu jobb-és balkezes használatra egyaránt alkalmas, alakítgatás nélkül.




Tokmány állító szerkezet.
A tokmány finom beállítása (magasság, szög) egy bal-és jobbmenetes csillagcsavarral történik (a „kulccsal”). A szerkezet két oldalán egy-egy gumis anyagszorító (cérna, drót stb. részére) található.

Befogó szerkezet (tokmány)
A tokmányba 9/0 és #30 méretű horgok gond nélkül befoghatók, köthetők.


9/0 Maruto
#8 Tiemco


#18 Tiemco


#30 Varivas Midge

Ezáltal bármilyen légy, átszerelés, macera nélkül megköthető


Három részes "tandem" sztrímer

A horog finom szorítása egy oldalt elhelyezett csavarral, a feszesre húzás egy mozdulattal, feszítőkarral történik. Ezen felül a két pofát egy köztesen elhelyezett rugó nyomja enyhén össze, így amikor a feszítőkart meglazítjuk a horog (légy) nem esik le, csak ha kézzel összenyomjuk a tokmány hátulsó felét.


Két részes "tandem" galócalégy

Ezzel a megoldással a horog befogása rendkívül pontosan és gyorsan elvégezhető.
Mondanom sem kell, hogy az anyagminőség kiváló. Egy-két ezer légy megkötése után nyoma sincs kopásnak, igaz a horgok szakállát nem a satupofákkal nyomom le.

4. Tartozékok

Háttérlemez. A hátsó menetes tengelyre szerelhető.




Világosszürke, le-föl, előre-hátra, szögben, vízszintesen-függőlegesen állítható.

Erre a tengelyre szerelhető a cérnatartó, ha nincs szükség rá, egy mozdulttal „hátra lökhető”. Jó megoldás, figyelembe véve, hogy a legtöbb satunál ez a satuszárra szerelhető és légykötés közben zavaró a jelenléte. Ennél a satunál egy mozdulattal hátra lehet pöccenteni.















Szeméttartó. A másik menetes tengelyre kerül (elől).
Ugyanígy elfordítható, s ha kell egy mozdulattal a horog alá lehet lökni. A „kulccsal” lehet leszerelni (egy mozdulattal).




Szerszámtartó LED-lámpával.
Satuszárra szerelhető, nagyon finoman kidolgozott tartozék. A furatokba helyezhetők az ollók, az anyagpödrő (twister), a tollfogó, a csőlégykötő tűk, az elkötő szerszám (ezt én nem ezen tartom, mert sűrűbben használatos) stb. kinek-kinek kénye-kedve szerint.





Egyéb szerszámok.
Cérnatartó (bobbin holder), sokan kedvelik, ez az egy szerszám, ami nekem nem áll kézre, csak vastagabb cérnákkal használom, egyetlen előnye, hogy nagyon könnyű a cérna befűzése.

Magic tool, nagyon hasznos szerszámszett, szinte mindennap használom.







Elkötő szerszám (whip-finisher). Ez a szerszám is zseniális, nehéz leírni (nem is célom) a használatát, ki kell próbálni.

Többször hallom, mondják, hogy ez a satu, ezek a szerszámok drágák.
Kétségtelen, hogy a „mezei” kategóriához képest két nagyságrenddel, a középkategóriánál pedig ötször-tízszer többe kerül. Ez tény, ez egy felső kategóriás eszköz.

De:
gépész munkatársamat megkértem, hogy készítsen egy hozzávetőleges számítást, hogy mennyiből lehetne legyártani egy ilyen satut, hasonló minőségben, mondjuk 100-200 darabos megrendelés esetén.
Bejött az, amire számítottam: a bekerülési költség magasabb lenne, mint a jelenlegi kisker ár.
Ebben a svájci minőségben, a Petitjean satu nem drága.
Ha valakinek kitűnő minőségű, tartós és szép satu kell és van rá lehetősége…
Áldozza rá hét tank benzin árát.

Megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése